Behangklaar maken

Wat verstaat TIP TOP onder behangklaar stucwerk (pleisterwerk)?

Behangklaar stucwerk is ook een van de meest voorkomende afwerkingen in Nederland. Behangklaar = klaar om behangen te worden. Behangklaar stucwerk wil zeggen dat het stucwerk zodanig vlak is gestuct dat je het meteen (nadat het oppervlak gedroogd is) kunt behangen. Je hoeft het oppervlak niet zelf af te werken en kunt meteen beginnen met het aanbrengen van behang. Een minder gladde afwerking vergeleken met sausklaar stucwerk dus. Behangklaar stucwerk wordt alleen toegepast op wanden, tenzij u natuurlijk ook uw plafonds wilt behangen, hoewel het heel zelden voorkomt in Nederland heeft men toch de keuze om het te kunnen realiseren.

Wat kan ik verwachten van een behangklaar gestucte oppervlak (wand)?

Vlakheid van een oppervlak wordt beoordeeld aan de hand van een Stabu-tabel in klassen. Behangklaar stucwerk moet voldoen aan de volgende eisen.

Klasse: C
Afwerkingsniveau: Egaal oppervlak voor normale visuele eisen.
Visuele eisen van het oppervlak: Normale eisen. Hoogste kwaliteit. Nagenoeg geen oneffenheden en groeven zichtbaar onder direct licht. Onder strijklicht zichtbare banen en oneffenheden <1 mm mogelijk.
Bewerkingseisen van oppervlak: Voegen en schroefgaten gevuld en gefinisht om een vloeiende overgang naar het plaatoppervlak te krijgen.
Toepassingsgebied: Geschikt voor zwaar vinylbehang of middel grof gestructureerde afwerking zoals glasvezelvlies met grove structuur en (spuit)pleisters met korrelgrootte van 1 t/m 3 mm.

Het stucwerk voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Normaal gebruik houdt in dat een product, in dit geval behangklaar stucwerk moet voldoen aan wat met redelijkerwijs mag verwachten van dat product.