Sausklaar maken

Wat verstaat TIP TOP onder sausklaar stucwerk (pleisterwerk)?

Sausklaar stucwerk is de meest voorkomende en meest populaire afwerking in Nederland. Sausklaar = klaar om gesaust te worden. Sausklaar stucwerk wil zeggen dat het stucwerk zodanig vlak is gestuct dat je het meteen (nadat het oppervlak gedroogd is) kunt sauzen. Je hoeft het oppervlak niet zelf af te werken en kunt meteen beginnen met het aanbrengen van verflagen. Een zeer gladde afwerking dus.

Wat verstaat TIP TOP onder glad of vlak stucwerk (pleisterwerk)?

Bij glad stucwerk wordt net zoals bij sausklaar stucwerk het oppervlak zodanig vlak gestuct dat je het nadat deze is gedroogd meteen kunt sauzen. Glad stucwerk en sausklaar stucwerk zijn twee zelfde dingen aangegeven in twee verschillende woorden. Wel kan men beweren dat een oppervlak glad is, maar dat wil niet zeggen dat het oppervlak voldoende glad is gemaakt om te sauzen. Om conflicten te voorkomen kan men beter zeggen dat het oppervlak sausklaar is gestuct. Als wij het hebben over vlak, glad of sausklaar, dan hebben wij het over spiegelglad stucwerk, dus super strak.

Wat kan ik verwachten van een sausklaar gestucte oppervlak (wand en- of plafond)?

Vlakheid van een oppervlak wordt beoordeeld aan de hand van een Stabu-tabel in klassen. Sausklaar stucwerk moet voldoen aan de volgende eisen.

Klasse: A
Afwerkingsniveau: Glad oppervlak voor zeer hoge visuele eisen..
Visuele eisen van het oppervlak: Hoogste kwaliteit. Nagenoeg geen oneffenheden en groeven zichtbaar onder direct licht. Onder strijklicht zichtbare banen en oneffenheden <1 mm mogelijk.
Bewerkingseisen van oppervlak en voegen: Voegen en schroefgaten gevuld en oppervlak volledig gefilmd met een laagdikte van ca. 1 mm.
Toepassingsgebied: Gladde, (zijde) glanzende wandbekledingen zoals metallic- en/ of vinylbehang. (Zijde)glanzende verfsystemen en hoogwaardige dunne glanspleister-systemen.

Het stucwerk voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Normaal gebruik houdt in dat een product, in dit geval sausklaar stucwerk moet voldoen aan wat met redelijkerwijs mag verwachten van dat product.

Er bestaan altijd richtlijnen, standaarden en regels om oppervlakken sausklaar te stucen. Deze dient men altijd te volgen. Wij, de stukadoors van TIP TOP Vakmannen hebben uit jarenlange ervaring methoden ontwikkelt om oppervlakken toch beter en gladder te stucen. Meer informatie over de werkwijze, de ondergronden en materiaal volgt hieronder.

Een glad gestucte oppervlak mag je niet beoordelen onder invloed van strijklicht. De allerkleinste oneffenheden en groeven zijn hierdoor meteen te zien en kan men de indruk krijgen dat het oppervlak niet zoals afgesproken sausklaar is gestuct. Terwijl dit wel het geval kan zijn. Daarom zijn er bepaalde afgesproken Stabu-standaarden aanwezig om conflicten te voorkomen. Hieronder vindt u een tabel van de TBA-richtlijnen.

Wat zijn de voorbereiding die je zelf dient uit te voeren voordat de stukadoors arriveren.

De voorbereidingen die de klant dient te doen kunt per opdracht variëren. Tijdens de bezichtigingsafspraak zullen wij u adviseren en u hierbij zoveel mogelijk helpen. Hieronder treft u de belangrijkste punten die bijna voor elk opdracht van toepassing kan zijn.

 1. De gehele ruimte dient leeg te zijn voor aanvang van de werkzaamheden.
 2. Alle inboedel dient verwijderd te zijn of als dit niet kan in het midden van de kamer geplaatst.
 3. Alle binnen deuren exclusief de wc-deur, dient afgekoppeld te zijn.
 4. Indien u uw kozijnen wilt schilderen raden wij u aan om deze eerst goed te schuren en in de grondverf te zetten en pas na het stucwerk over te schilderen. Zo voorkomt u dat het plakband die wij gebruiken tijdens onze voorbereidingen uw verf lostrekt.
 5. Alle stopcontactbehuizingen en schakelaars dienen verwijderd te zijn. Let hierbij op dat de elektra-bedrading in kroontjes zijn gezet. Dit ter bescherming van uw kabels tegen vocht en vuil. Nadat de behuizingen zijn verwijderd kunt u afdekkapjes plaatsten. Deze zijn online te bestellen.
 6. Indien er keukenapparatuur aanwezig is waar extra bescherming voor nodig is, dient u dit zelf te verzorgen. Onze materialen zijn alleen en alleen bedoeld om uw keuken te beschermen tegen vuil en viezigheid.
 7. De stukadoors hebben leidingwater en stroom nodig om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. U dient deze beschikbaar te stellen.
 8. De te behandelen ondergronden dienen;
  • Stabiel te zijn;
  • Schoon te zijn;
  • Vocht opnemend vermogen te hebben.
 9. Metaal zoals schroeven in de wand of plafond dient u van tevoren te verwijderen. Stucen over metaal zorgt voor bruine vlekken n.a.v. roest dat ontstaat wegens vocht in het gips.
 10. Indien er grote kiertjes zijn in de inwendige hoeken, raden wij u aan om deze te vullen met purschuim, dit zorgt voor stevigheid en helpt tijdens drogen.
 11. Het gebouw of de woning dient water- en winddicht te zijn.

Indien er bepaalde dingen zijn die u niet kunt realiseren, kunt u ons gerust hiervan op de hoogte houden. Wij zijn er voor u om u te helpen.

Wat zijn de stappen die TIP TOP Vakmannen volgen om een oppervlak sausklaar te stucen?

Gaas: Knauf wapeningsgaas plaatsen op alle plekken waar dat nodig is, zoals op naden tussen twee gipsplaten of bij twee aaneensluitende oppervlakken. Dit wordt gedaan om zoveel mogelijk scheurvorming te voorkomen. Wapeningsgaas is geschikt voor oppervlakten waar geen bijzondere krachten worden uitgeoefend. De grootte en soort wapeningsgaas is afhankelijk van elk te behandelen ondergrond en situatie. *TBA-richtlijnen zijn van toepassing.
Voorstrijken: Afhankelijk van de ondergrond en gewenste afwerking wordt het oppervlak behandelt met voorstrijkmiddel. Dit kan variëren tussen Knauf Betokontakt voor gladde, zwak of niet zuigende ondergronden zoals bv. beton of Knauf Stucprimer voor sterk of onregelmatig zuigende ondergronden zoals bv. kalkzandsteen. Ondergronden zoals (bruin/groen) stucplaten hoef je niet te behandelen met voorstrijkmiddel, tenzij anders is voorgeschreven.
Ondergronden: Waar vervuiling is van nicotine, koffie, thee, roet, water of vergeling wordt eerst gereinigd en vervolgens voorbehandeld met Knauf Isokontakt. *TBA-richtlijnen zijn van toepassing.
Profielen: Het profieltype zal gekozen worden op basis van de toepassingsomstandigheden en de aard van het gebruikte pleister op het oppervlak. Het is belangrijk om voor overeenstemming te zorgen tussen de gekozen profielen en het pleister dat aangebracht zal worden. Voor profielen die binnen gebruikt worden, is het noodzakelijk de lokalen goed te ventileren. Dit helpt om het overtollige vocht zo snel mogelijk uit het gips of pleister te doen verdwijnen. Bij vochtige omstandigheden of agressieve omgevingen (industriële gebouwen, zwembaden) is het aangeraden profielen in roestvrijstaal te gebruiken. Wij letten daarnaast op de stevigheid van de profielen, we kiezen daarom profielen die niet snel buigen. Tijdens het plaatsen van de hoekprofielen gebruikt de stukadoor een waterpas en stelt de hoekprofiel zodanig in dat er een haakse-hoek ontstaat. *TBA-richtlijnen zijn van toepassing.
Gips: Knauf MP75 mengen met water. De waterverhouding zo instellen dat een dunne, soepele mortel ontstaat (ca. 0,8­1 bar/meter mortelslang). Knauf MP75 is geschikt op alle binnenwanden en plafonds, inclusief keukens en badkamers in woningen. Kwaliteitscontrole volgens KOMO 2572. Geschikt voor alle steenachtige ondergronden in alle typen ruimtes/gebouwen. Niet geschikt voor vochtige bedrijfsruimtes. Tevens geschikt voor pleisterdragers, zoals Knauf Stucplaten en Stucanet. De gemengde gips aanbrengen op de te verwerken oppervlak. Hierbij maakt de stukadoor gebruik van een rvs-spaan en spaarbord. Het aanbrengen dient zorgvuldig te gebeuren en de stukadoor dient rekening te houden met zijn omgeving.
Reien: De pleisterlaag binnen circa 30 minuten na het aanbrengen op de ondergrond vlak zetten en circa 2 uur laten opstijven. Hierbij maakt de stukadoor gebruik van een reilat. Dit is een van de allerbelangrijkste werkzaamheden die een stukadoor dient uit te voeren. Het gaat hier namelijk om de vlakheid van een wand of plafond. Als het reien niet op de juiste manier wordt gedaan kun je al snel verschil op het oppervlak voelen; een golf-effect. Als de aangebrachte gips niet op de juiste manier wordt verdeeld over het oppervlak krijg je diepte verschil. Hierbij is ook ontzettend belangrijk dat de stukadoor de juiste maat reilat gebruikt. Bij grote oppervlakken een kleine reilat gebruiken wordt niet aangeraden. Een grote reilat voorkomt al snel de golf-effect.
Sponzen: De pleisterlaag bevochtigen en doorschuren met een schuurspons. Sponzen van het oppervlak is ontzettend belangrijk en is voornamelijk bedoeld om het lucht onder het gips te verwijderen; ontluchten van aangebrachte gips. Dit wordt gerealiseerd d.m.v. draaibewegingen tijdens het schuren met een schuurspons. Als dit proces niet of niet juist wordt uitgeoefend zal dit invloed hebben op de kwaliteit van de hechting, maar ook het eindresultaat. Het gebruik van een kwalitatieve (nieuwe) schuurspons is ook ontzettend belangrijk voor het eindresultaat, gezien er stukken van de spons los kunnen komen tijdens het schuren. Deze stukken blijven op het oppervlak en vermoeilijk het messen; glad pleisteren. Wij vernieuwen daarom onze gereedschappen om de 5.000m2. Tijdens de verwerking, het uitharden en drogen van de pleister dient de temperatuur van de ondergrond en de omgeving minimaal +5°C te bedragen.
Messen: Met behulp van een rvs-spackmes, juiste genomen hoek en draaibewegingen maakt de stukadoor het oppervlak steeds gladder en gladder. De te gebruiken spackmes dient ten alle tijden schoon en scherp te zijn. Elk kleine oneffenheid op je spackmes zal voor oneffenheden zorgen op het oppervlak. Wij vernieuwen daarom onze gereedschap om de 5.000m2.
TopFinish: Knauf TopFinish is een dunpleister voor super gladde afwerking en kan op vele ondergronden worden toegepast. Groot voordeel van deze dunpleister is dat deze uitermate geschikt is om verse gips gebonden basislagen mee af te pleisteren. Knauf TopFinish is tot 0 mm zonder aanzetten te pleisteren. De pleister heeft een lange afbindtijd en een zeer laag verbruik. Wij brengen altijd de TopFinish laag op het oppervlak aan onder in vloed van strijklicht. Zo kan de stukadoor tijdens het aanbrengen de allerkleinste groeven en oneffenheden beter zien en de toplaag op de gewenste en meest accurate manier aanbrengen. Hierdoor krijgen wij altijd de meest gladde super strakke eindresultaat.
Hoeken: Alle inwendige hoeken worden ingesneden. Hierdoor verbreek je de verbinding met de aansluitende wanden en plafonds. De kiertjes die hierdoor ontstaan dient degene die het sauswerk zal uitvoeren te vullen met acrylkit. Dit wordt gedaan om scheurvorming in de inwendige hoeken te voorkomen en als deze toch ontstaan is het verwijderen van de kit-laag en opnieuw aanbrengen de meest simpele en goedkope oplossing. De kit-laag geeft daarnaast een fraai uitzicht.
Controle: Alle werkzaamheden die zijn uitgevoerd en materiaal die is gebruikt wordt achteraf gecontroleerd door de stukadoors. Het eindresultaat is voornamelijk afhankelijk van deze twee aspecten. Het gebruik van juiste materiaal en de juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat. De stukadoors zullen voor de oplevering alle oppervlakken nogmaals controleren en indien nodig aanpassingen toepassen. Wij verwachten van u dat u samen met de stukadoor het werk
Opruimen: Nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd en de controles zijn gedaan wordt alles opgeruimd. Alle afplakmateriaal die gebruikt is tijdens de werkzaamheden en alle materiaalresten die gebruikt is om de opdracht uit te voeren wordt opgeruimd en meegenomen door de stukadoors. De ruimte wordt bezemschoon opgeleverd.
Drogen: De eerste dagen na oplevering zal de gestucte ruimtes ontzettend vochtig zijn. Het is daarom erg belangrijk om de ruimtes goed te laten ventileren. Een goede ventilatie bevordert het droogproces. Na het aanbrengen van de gips- of kunsthars gebonden pleistersysteem dienen de gestukadoorde ruimtes goed geconditioneerd (d.m.v. verwarmen en ventileren) te worden. Snel en geforceerd drogen (vroegtijdig uitdrogen) moet worden vermeden. Op gips- of kunsthars gebonden pleisterlagen die langdurig nat blijven kunnen schimmelplekken ontstaan of kan bijvoorbeeld calciumsulfaat of -carbonaat (zouten of kalk) uittreden, hetgeen kan leiden tot verkleuring of in het ergste geval tot deformatie en onthechting. 
De oppervlakte- en omgevingstemperatuur dient minimaal + 5 °C te bedragen. Bij voorkeur geldt echter een oppervlakte- en omgevingstemperatuur die ligt tussen de + 10 en + 20 °C. Indien er toch schimmelplekken ontstaan en uzelf het sauswerk wilt uitvoeren raden wij u aan deze eerst te behandelen met een isolatiecoating. Afhankelijk van laagdikte, luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur en ventilatie is de droging gemiddeld 7 dagen. Bij een stuclaag van 10mm kun je denken aan 10 dagen drogen en bij 3mm aan ongeveer 3 dagen; dus 1mm per dag. Het droogproces is altijd een schatting. Hieraan kunnen er geen rechten worden verleend.

Omdat ondergronden en verwerkingsomstandigheden van geval tot geval kunnen verschillen, kan niet bij strikte opvolging van de adviezen onder alle omstandigheden een voldoend resultaat worden gegarandeerd. De aanbevelingen zijn een belangrijke leidraad om een optimaal resultaat te behalen en klachten en schade te beperken.

Wat kost sausklaar stucwerk?

Bij het bepalen van de prijs voor het sausklaar stucen van een oppervlak wordt er gekeken naar wat de huidige ondergrond en wat de totale oppervlakte is. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de grootte van de wanden en plafonds en het aantal uitwendige hoeken. In alle uitwendige hoeken dient men hoekprofielen te plaatsen. Voor een gedetailleerde prijsindicatie verwijzen wij u naar onze onlineofferte-tool waar u kosteloos en binnen enkele seconden een prijsindictie kunt krijgen.

De prijsindicatie is gebaseerd op 3 factoren; namelijk:
 1. Totale oppervlakte dat afgewerkt dient te worden.
 2. Soort ondergrond, dus de huidige ondergrond die u afgewerkt wilt hebben.
 3. Gewenste afwerking, dus de gewenste eindresultaat.

Aan de hand van de oppervlakte, de huidige ondergrond en de gewenste afwerking maakt het systeem een berekening. Een simpel matrix. De totale oppervlakte vertelt ons hoeveel mankracht er nodig is om de gewenst afwerking te realiseren en de hoeveelheid nodige materiaal. Hieronder volgt een voorbeeld om u een duidelijk beeld te geven van de berekening.

Wij werken nauw samen met Bouwmaat en gebruiken voor onze opdrachten voornamelijk de allerhoogste kwaliteit materialen van diverse merken zoals Knauf, PROTECTOR, KIP en Gyproc.

Dunne en lage kwaliteit stuclopers op de vloer of geen gebruik van stuclopers; Gaasband van weinig stevigheid; Goedkope hoekprofielen die snel buigen en minder stevig zijn; Een te veel verdunde voorstrijkmiddel; Een te dunne gips-laag. Geen gebruik van afplakmateriaal en geen of te weinig gebruik van een toplaag. Dit zijn allerlei manieren om te besparen op de kosten die een stukadoor maakt.

Wij zijn van mening dat er volledige transparantie moet zijn in elke hoek van de bouw. De consument moet volledig op de hoogte worden gehouden van het te gebruiken materiaal en werkwijze die de vakman zal toepassen. Dit is niet alleen belangrijk voor het vertrouwen tussen de partijen, maar ook om conflicten en fouten te voorkomen is dit een kernpunt. Dat de consument weet welk product er gebruikt wordt en wat de werkwijze is, geeft een vertrouwd gevoel. De consument kan dan ten alle tijden het werk van de vakman controleren; men weet wat die krijgt voor wat die betaald.

Dit ziet u volledig terug in onze offertes, maar ook tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Indien u iets opvalt en merkt dat de vakmannen het anders doen dan zoals vermeld in de offerte, kunt u meteen contact opnemen en vragen naar advies. Wij zijn er om u te helpen. Vergeet niet dat u altijd achteraf betaald, dus pas als het werk is afgerond, gecontroleerd en u tevreden bent. De tevredenheid van onze klanten staat boven alles!

Voor een officiële offerte en een definitieve prijs kunt u online een afspraak inplannen. Een van onze ervaren collega’s zal op de voor u geschikte datum en tijdstip langskomen, alles nauwkeurig opmeten en een definitieve offerte voor u opstellen.

Om latere problemen te voorkomen, verzekerd te zijn van kwaliteit en voor een correcte aanbreng raden wij u aan om onze stukadoors in te schakelen. Voor het maken van een bezichtigingsafspraak verwijzen wij u naar onze online agenda.